Kolorowy pasek
Godło, Herb, Logo
Logo Biuletyn Informacji Publicznej

Biuletyn Informacji Publicznej
Urząd Miasta i Gminy Mrozy : www.mrozy.pl

Kolorowy pasek

Zawarcie małżeństwa przez cudzoziemca

Symbol:
5361

Wydział:
Urząd Stanu Cywilnego

Podstawa prawna:
- ustawa dnia 25 lutego 1964 r. - Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. nr 9, poz. 59 z 1964 r. z późniejszymi zmianami;
- ustawa z dnia 28 listopada 2014 r. Prawo o aktach stanu cywilnego (Dz. U. poz. 1741 z 2014 r.).


Opłaty:
Opłata skarbowa w wyskości 84 zł za sporzadzenie aktu małżeństwa.

Termin odpowiedzi:
Art. 4 k.r.o. małżeństwo przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego nie może być zawarte
przed upływem miesiąca od dnia kiedy osoby złożyły kierownikowi urzędu stanu cywilnego pisemne zpewnienie, że nie wiedzą o istnienu okoliczności wyłączających zawarcie tego małżeństwa.


Jednostka odpowiadająca:
Urząd Stanu Cywilnego

Tryb odwoławczy:
Jeżeli Kierownik USC odmówił przyjęcia oświadczenia o wstąpieniu w związek małżeński, osoba zainteresowana w ciągu 14 dni od dnia doręczenia pisma kierownika urzędu może wystąpić do Wojewody Mazowieckiego o rozstrzygnięcie czy okoliczności przedstawione przez kierownika USC uzasadniają odmowę przyjęcia oświadczenia.


Uwagi:
1. Cudzoziemiec zamierzający zawrzeć małżeństwo jest obowiązany złożyć kierownikowi urzędu stanu cywilnego dokument stwierdzający, że zgodnie z właściwym prawem może zawrzeć małżeństwo.
2. Jeżeli otrzymanie dokumentu napotyka trudne do przezwyciężenia przeszkody, sąd w postępowaniu nieprocesowym na wniosek cudzoziemca może go zwolnić od złożenia dokumentu.
3. W postępowaniu o zwolnienie cudzoziemca od złożenia dokumentu sąd na podstawie właściwego prawa ustala, czy osoba ta może zawrzeć małżeństwo.


Dokumenty
  • 1. Cudzoziemiec:

  • - zaświadczenie o zdolności prawnej wydany przez właściwy organ danego państwa (USC, Konsulat) wraz z tłumaczeniem przez tłumacza przysięgłego na język polski Wymagany

  • - odpis aktu urodzenia Wymagany

  • - tłumaczenie dokumentu przez tłumacza przysięgłego, jeśli akt wydany na druku wielojęzycznym nie trzeba tłumaczenia Wymagany

  • 3. Zapewnienie:

  • - dokument stwierdzający, że zgodnie z właściwym prawem może zawrzeć małżeństwo. (do wglądu)

  • 4. Dokumenty tożsamości (do wglądu)


Metadane

Data utworzenia:(brak danych)
Wprowadził do systemu:Mariusz Martyniak
Data wprowadzenia:2006-05-24 15:14:43
Opublikował:(brak danych)
Data publikacji:(brak danych)
Ostatnia zmiana:2016-07-29 14:41:39
Ilość wyświetleń:1039

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies.

Zamknij